Gumírozott megoldások 1.

A wobbleres pecát nagyon kedvelem, imádom kiválasztani a szituációnak megfelelő csalit, táncoltatni a sodrásban, de amúgy egyáltalán babrálni velük. Szeretek a boltokban csemegézni belőlük, levadászni kézzel készült példányokat, nyugdíjazni a bevetés közben lesérült vagy túldolgoztatott egyedeket. Hangulata van a wobblereknek.
Azonban beláttam, hogy néha a gumihoz kell nyúlni. Mert a körülmények azt kérik, ha halat akarok fogni. És ugyebár akarok. Szép a természet, de bot is van nálam. Hallal a horgon talán még szebb…

Tél végén, kora tavasszal addig okoskodtam a megfelelő időponton, hogy egyszerűen lekéstem a meginduló, bandázva vonuló jászokat. Mire észbe kaptam túl voltunk a mágikus két héten és halat ugyan fogtam, de jásznak már nyoma nem volt. Egy-egy kisebb példány megragadt a horgon, de be kellett ismernem, idénre a dőzsnek vége van.
Ezért örültem meg nagyon, mikor egy bokorsorba bemászva és a mélybe tekintve, közvetlenül a lengedező gyökerek sávja alatt megpillantottam néhány bumfordi sziluettet.
Jött az agyalás, sokáig ugyan nem tartott, hogyan és mivel tudnám becsapni őket? Fahalat egyszerűen nem tudok itt elhúzni, vagy fát fogok a horoggal, vagy a zsinór akad fel idő előtt. Marad a kis gumi, merőlegesen emelgetve, de még így is kérdéses, mi lesz kapáskor. Ritka szituáció, mikor jobb lenne ide a rövid bot. Alig van hely bevágni, a kiemelés pedig gyötrelem lesz, főleg ezekkel a puha jász szájakkal. Ha működik a dolog, persze.
Azért feltűztem egy féregre hasonlító kreatúrát, behasaltam a színhelyre és így, fekvő-könyöklő pozícióból sikerült hal közelbe süllyeszteni a csalit. Vicces volt, amint körbe nyalogatták a horgomat, de megszemlélés után elfordultak és odébb lebegtek a testes egyedek.
Fűztem gyorsan mást az aprajából és óvatosan egy vastagabb víz alatti gyökérre fektettem a korongfarkú gilisztát. Vártam, amíg elúszik alatta egy példány és hirtelen, kézzel fogva a zsinórt, lepöccintettem a feje mellé. Ez bejött, rákiflizett és beszívta… be is vágtam kifújás előtt, megakadt és kirohant a sodrásba. Így már tudtam fárasztani bottal.  Jó móka volt, fekve küzdve teljesen sutának éreztem magam, de a halért így le tudtam legalább nyúlni.

2019-11-12-11-02-18
Érdekes módon a csapat nem ugrott szét, lejjebb süllyedtek ugyan, de csak néhány percre. Mikor visszatértek, az ördögi gumi már várt rájuk a felszín alatt lapulva…

2019-11-12-11-40-23

2019-11-12-11-42-24

 

 

 

3 thoughts on “Gumírozott megoldások 1.

 1. Jó kis írás! Gratulálok, hogy sikerült becsapni a gyökérlakó jászokat. Nekem is volt egy hasonló élményem sajnos hal nélkül. Áradó folyó, ami zavaros, egy pataktorkolatnál viszont kristálytiszta víz folyt bele. Gázolva pecáztam, a 20-30cm pataknál észrevettem egy fát, szintén gyökér rojtokkal, alatta kb. derékigérő víz. Sok sok nagy domolykóval. Én is próbáltam minden, kis wobblerek, sülyedő, fenékre leültetett pisztráng kanál, Szitakötő lárva gumik stb. De nem sikerült csak egy kis sügeret kiszedni. Ezek szerint a nagy vállas domik között meglapultak más halak is. Nagyon bántam utána, hogy nem voltam kitartóbb, és nem próbáltam addig, amíg meg nincs a nyerő taktika. Volt ott vagy 10db, 40-50cm domolykó a rajban a gyökérfüggöny alatt. Egy-egy példány néha kijött járőrözni, aztán vissza a bandába.
  A bloghoz is gratulálok. Én blogot ugyan nem írok, de van egy videós csatornám, ha szereted a pecavideókat nézni, akkor kukkants be.Üdv, Gábor.

  Kedvelés

 2. A csatorna link lemaradt 🙂

  https://www.youtube.com/channel/UCnwgeA5PsUubatPCnccf6dQ

  Jó kis írás! Gratulálok, hogy sikerült becsapni a gyökérlakó jászokat. Nekem is volt egy hasonló élményem sajnos hal nélkül. Áradó folyó, ami zavaros, egy pataktorkolatnál viszont kristálytiszta víz folyt bele. Gázolva pecáztam, a 20-30cm pataknál észrevettem egy fát, szintén gyökér rojtokkal, alatta kb. derékigérő víz. Sok sok nagy domolykóval. Én is próbáltam minden, kis wobblerek, sülyedő, fenékre leültetett pisztráng kanál, Szitakötő lárva gumik stb. De nem sikerült csak egy kis sügeret kiszedni. Ezek szerint a nagy vállas domik között meglapultak más halak is. Nagyon bántam utána, hogy nem voltam kitartóbb, és nem próbáltam addig, amíg meg nincs a nyerő taktika. Volt ott vagy 10db, 40-50cm domolykó a rajban a gyökérfüggöny alatt. Egy-egy példány néha kijött járőrözni, aztán vissza a bandába.
  A bloghoz is gratulálok. Én blogot ugyan nem írok, de van egy videós csatornám, ha szereted a pecavideókat nézni, akkor kukkants be.Üdv, Gábor.

  Kedvelés

 3. Szia!
  Köszönöm az elismerést! Azért, ez a gumis trükk is csak sokadjára jött be… Emlékszem amikor nettó 50es jászokat nem sikerült kicsalogatni a békalencse alól. Órákig próbáltam, de csak ki-ki néztek. Soha nem felejtem.
  A videóid nagyon hangulatosak. Egy párszor voltam a Sajón, visszajöttek az emlékek….Köszi!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s