Essünk neki

Szóval, elegem lett. Nem kellett sokat várni, betelt a pohár. Az egy dolog, hogy alig van időm horgászni, de akkor meg rohanó, fekete folyókat találok. Lassan vége a májusnak és jó, ha volt két hét normális vízállás.Persze akkor sem voltam jelen. Ezért megszültem a döntést, nekiesek az útszéli csatornáknak, saras kátyúknak, habzó emésztőknek, mindezt a leglájtosabb motyóval, amit még bevesz a belem. Célul pedig, a rezignált mélabú elűzése mellett, bármilyen gyártmányú ragadozó kifogását tűztem ki. (Aggódni persze nem kell, amint lehet megyek hazai pályára balinokkal, jászokkal kerengőzni.)

Tehát valami igen könnyű dologban gondolkodok. Nem szűz a téma, kétszer már belevágtam, megyegetett a dolog, átültettem belőle amit lehetett, ki is fejtem egyszer bővebben, miért akasztottam “jófogásra” a cuccot. A mostani lájtizgatás azonban más vonalon fog futni. Nem ugyan az a víz, hal és én is eltérően állok hozzá. Talán, ha összejön most egy adag tapasztalat, abból keretes bejegyzést rettyintek a múlttal indítva. (Valamint a szépsége is megvan az ismeretlennek, szórakoztat az út rajta.)

Addig is rendszeresen jelentkezem ballépéseim krónikájával, sokat fogtok nevetni, míg én sírok…

PhotoEditor-1495540180139

Kezdetnek egy jellegtelen reggel, jellegten órájában settenkedtem le egy folyásra ahol kisebb, de hasonlóan elvetemült koromban már zsákmányoltam körülbelül kettő darab karikát, meg egy nyeszlett sügeret. Cájgoltam gyorsan. Namármost, eddig is hadonásztam 10g alatti bottal, vékony zsinórral, de ennél itt finomabbra kellett süllyednem.

Néhány napja szembe is jött egy pálcika, a polc mélyén fekvő nullanullás spagóca felugrott a dobra, apró gumit amúgy is használok, de vettem két marék gumiorkot meg plasztikfiszfaszt és gyihá, felférgeltem a minihorgot. Nagy suhintás, kicsi ív…

Le kell szögeznem, hóttbéna voltam. Oly távol áll ez a stíl egyenlőre tőlem, hogy igen csak oda kellett figyelnem, ne kapkodjak-csapkodjak.

A lassú csalivezetés, libbentések és hínárlyukak pontos dobálása viszont gyors eredményt hozott. Keményen elbántam egy kagylóval! 1:0 ide, megy ez.

Ami a szerencsétlenkedés mellett kitartásra sarkallt, az a kapások száma volt. Húsz perc alatt volt vagy négy kopogtatásom. A kezem azonban domolykóhoz szokott, így nem tudtam értelmezni a grammos boton érkező rezgéseket, túl gyorsan elsült a spicc, semmit nem akasztottam.

Végül sikerült kivárni egy lehelletet és az állandósult húzásba beleemelni. Valami lesatuzta a befőttesgumi lábakkal tuningolt, dupla gumipondrót. Egész masszív vergődés jelentkezett az ismeretlen boton, bevallom még görbült is talán. Néhány pillanatig hagytam a homályban halam, vártam volna egy sügeres villanást. Hiába, hát kipenderítettem.

Őt! Végül is hal. Nem?

PhotoEditor-1495540232781

Masszív ragadozó, az biztos. A kreatív szakkörös csalit alaposan lenullázta, a súlyt kirázta. Kemény arc!

Jelenleg úgy tűnik, nagyon új technika kell ide, van mit tanulnom, de ez is peca, tehát hajrá. Egyszer eljutok talán a törpeharcsáig is. Érzem!

 

10 thoughts on “Essünk neki

  1. Az a durva, hogy a buzerapeca alapjait részben én raktam le, bár az elnevezés nem tőlem van. De valami elképesztő nagy divat lett ez a naphal, géb, keszeg, törpeharcsa + faszom pergetés és az 5-10 centis sügérek baszogatása is.

    Volt idő, amikor én is úgy gondoltam, hogy minden sügéret meg kell fogni. Naphalra pergettem gumival + bogárwobblerrel! 😀 Mondjuk a 27 centis naphal rekordom az odabaszott rendesen! 😀

    Valahogy tán a divat miatt, tán a szávázs hatásaként és mert változom, öregszem már nem nagyon buzerapecálok. Van, hogy a nagyobb sügéreket egyes pályákon így lehet csak elcsípni, de már ritkán alkalmazok apró csalikat.

    Amikor látom, hogy valaki szándékosan gébekre perget na baszki az a vég! 😀

    Ma volt egy balin, ami a popperrel egy méter magasra ugrott ki a vízből a kajaktól 5 méterre!

    Igaz nem akadt meg, de az a beszarás adrenalinfröccs, nem a géb”pergetés”! 😀

    Amire úgy gondolom, hogy jó pergetni a békéshalak közül az a nagy vörösszárnyú keszeg. Na az odabasz!

    Szóval rángasd vissza magad a valóság talajára nekem, mert olyan balinos beszámolókat akarok. Tudod! 😉

    steve

    Kedvelik 1 személy

  2. Steve!
    1. Igenis, visszarángatom magam!😊
    2.Nem célom a gébpergetés, ez jött, lehet röhögni. Azonban ezeken a kunsági öntözőkön megterem a rendes hal! Mellette pedig a gaz, 50cm-es vízben. Májusra senki nem húz el semmilyen csalit egy métert se (talán a popper, wtd mehetne), így marad a lyukakba ejtegetés (ha a Tarnán jó, itt is az lesz). Főleg napközben, verőfényben. De addig fogok menni, míg ránem jövök a titkukra! Szóval megkapod a “rendes” halat😁, csak adj időt a helyismeretnek. Amíg fel nem sír a gyerek ez van😎
    3.Az ivadékkal genyózás elítélendő, erről én sem nyitok vitát. A keszegpergetésről meg nincs véleményem, sose próbáltam. (Többek között nekem lassú metodika, pl. a DS is ezért nem megy.)Néha akad vérkeszeg a Zagyván, az üde színfolt. Aki szereti (rendes méretre) csinálja.
    3. Zárásként, mindenki okulására: Ma megtolta egy 5-6kilós balin egy wobbleremet. Csak láttam mit művelt, és igen, az is adrenalinfröccs volt. Ezért járunk ki. A következő iromány ez lesz😊

    Kedvelik 1 személy

  3. Én nagyon röhögtem! …és örülök, hogy nem nekem kellett megtenni ezt a vízállás szapuló bejegyzést, mert bevallom, hétvégén már én is magammal vittem a minibiszbaszos dobozomat, de dafke nem vettem elő és betliztem is büszkén.
    Nagyon mulattat az önirónia, de azért nem vagyok annyira őszinte – vagyis izé aljas – hogy sokáig kívánjam neked ezt az állapotot. (ha esetleg rosszabbodna, akkor azért mindenképpen oszd meg velünk) .-)

    Kedvelés

  4. Az 5-6 kilós balinnál ledobták a láncot. Viszont az első képen szereplő csatorna nagyon ismerős … csak nem?

    Kedvelés

  5. Bizony, mert csütörtök este is 3-mat rontottam… nem az igazi idén a vízállás, de azért a balinok a vízben vannak. 🙂

    Kedvelés

Hozzászólás